Reparatie en Onderhoud

Ook met goede spullen zit een ongeluk in een klein hoekje en kan er een keer iets kapot gaan tijdens uw vakantie. Een doorn in uw matje, een struikelactie over de scheerlijnen waardoor een tentstok breekt om maar wat te noemen. We hebben hieronder de meest voorkomende reparaties op een rijtje gezet, zodat u in de meeste gevallen ook onderweg gewoon weer verder kunt. Heeft u een vraag over garantie? Kijk dan hier.
Handige spulletjes voor het repareren/onderhoud van uw kampeeruitrusting vindt u ook hier in onze webshop.


Reparatie

Hoe plak ik mijn matje?

In de meeste gevallen valt een gaatje in uw matje niet onder garantie. Van garantie is namelijk alleen sprake als het gaat om materiaal- en productiefouten. Gelukkig worden er bij de meeste matjes reparatiesetjes meegeleverd en zijn gaatjes daarmee makkelijk te plakken. Vindt u het lastig om het lek te vinden?

Bekijk vooral even onderstaand filmpje.


Bij de meeste matjes van Thermarest wordt standaard de Instant Repair Kit meegeleverd. Bekijk hieronder hoe je hiermee je matje kunt plakken.



En nog een filmpje van Exped:

Hoe repareer ik een gebroken tentstok?

Bij veel tenten wordt een zogenaamd reparatiebuisje/splint meegeleverd. Wij adviseren deze altijd mee te nemen als u gaat kamperen. Samen met wat duct tape, maar die heeft u waarschijnlijk toch al bij u. Bekijk onderstaand filmpje en zie hoe u onderweg toch nog verder kunt met een gebroken tentstok. Neem na uw vakantie vooral contact met ons op als u het gebroken segment wilt laten vervangen door een nieuw segment.



Hoe vervang ik het elastiek van mijn tentstok?

Na verloop van tijd kan het elastiek van een tentstok uitlubberen - of in extreme gevallen breken. Geen nood, het elastiek is zelf te vervangen.

Hoe plak ik een gaatje in het buitendoek van mijn tent?

Het is belangrijk om te achterhalen van wat voor soort materiaal het buitendoek van uw tent gemaakt is (bij alle tenten uit ons assortiment is dat nylon of polyester) en met name wat voor coating gebruikt is aan de binnenzijde van het buitendoek om het doek waterdicht te maken. Het oogt namelijk wat mooier om het gaatje aan de binnenzijde van het buitendoek te repareren.

Alle tenten van Vango, de PU-tenten van Nordisk en de tenten uit de Elixir-serie van MSR hebben een PU-gecoat doek. Ook de tenten uit de Hubba-serie van MSR hebben aan de binnenzijde van het buitendoek een PU-coating. Voor al deze tenten zijn de volgende middeltjes geschikt om gaatjes te plakken: Universeel reparatiemiddel van Gear-Aid, Tear-Aid, Tenacious Tape of Field Repair Kit van Exped. Zijn de naden van uw tent niet meer waterdicht? Gebruik dan Seam Grip of Stimex Seam Sealer.

Het buitendoek van de SI-tenten van Nordisk en alle tenten van Bach hebben een buitendoek dat aan beide zijden met siliconen gecoat is. Op siliconen plakt bijna niets, dus daarvoor heb je echt speciaal reparatiemateriaal nodig. Om kleine gaatjes te plakken en om de naden te sealen van siliconen gecoat doek gebruik je Seamgrip + Sil. Bekijk ook onderstaand filmpje.

Ik heb een gaatje in het gaas van mijn tent. Hoe repareer ik dat?

Om gaatjes te repareren in het gaas/muskietennet van uw tent kunt u de speciaal daarvoor bedoelde patches van Gear-Aid gebruiken.

Hoe plak ik een gaatje in mijn Ortlieb-tas?

Ortlieb adviseert hiervoor de Universele Reparatietape van McNett.

Welke haken heb ik nodig voor mijn Ortlieb-fietstas?

Zijn uw haken - of andere onderdelen -  van uw Ortlieb-tas toe aan vervanging en weet u niet welke u nodig heeft?

Ortlieb heeft verschillende bevestigingssystemen. Het is dus belangrijk om te weten welk bevestigingssysteem uw tas heeft, zodat u het juiste onderdeel bestelt. Dat is met behulp van onderstaande foto's makkelijk zelf uit te zoeken.

Twijfelt u toch nog? Stuurt u ons dan een mailtje met een foto van de achterkant van uw tas. Dan kunnen wij u vertellen welk onderdeel u nodig heeft en kunt bestellen.

  • De haken van de QL-1 tassen kunnen alleen worden losgemaakt en verschoven met behulp van een inbussleutel:

 

  • Bij de tassen met het QL2-systeem kunnen de haken worden verschoven zonder gebruik te maken van een inbussleutel, net als bij de tassen met het QL2.1-systeem. De tassen met een QL2-systeem zijn wel te onderscheiden van tassen met het QL2.1-systeem: tassen met het QL2-systeem hebben een ellipsvormige rail aan de onderkant:

 

  • Sinds 2014 maakt Ortlieb gebruik van het QL2.1-systeem voor de standaard voor- en achtertassen (waaronder de Backroller Classic & Plus en Bikepacker Classic & Plus). Bij deze tassen kunnen de haken dus ook verschoven worden zonder gebruik te hoeven maken van een inbussleutel of ander gereedschap. In tegenstelling tot de tassen met het QL2-systeem hebben ze géén ellipsvormige rail aan de onderzijde van de tas:

 

Meer info nodig? Ortlieb heeft een en ander ook nog op een rijtje gezet.

Hoe plak ik een gaatje in mijn Vaude-tas?

Vaude zou Vaude niet zijn als ze daar niet een mooie handleiding voor hebben gemaakt, inclusief foto's:

Overige reparatie-hulp Vaude-fietstassen

Niet alleen voor het plakken van een gaatje in uw fietstas heeft Vaude zo'n mooie instructiepagina. Voor instructies voor overige reparaties aan uw fietstassen (bijvoorbeeld het vervangen van de QMR-haak) kunt u hier terecht.


Onderhoud


Opbergen/onderhoud van uw tent

Voor de levensduur van uw tent is het van belang om de tent zo droog mogelijk te vervoeren. Het komt natuurlijk wel eens voor dat u uw tent ’s ochtends nat achterop de fiets doet, dit kan ook niet gelijk kwaad. Zorg er echter wel voor dat u de tent dan ’s avonds weer opzet of te drogen hangt. Als de tent te lang nat in de verpakking zit heeft dit invloed op de coating, waardoor de waterdichtheid van het doek zal worden aangetast. Ook is het goed drogen van uw tent belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Als u weer thuis bent is het van belang de tent ook volledig te laten drogen voordat u deze weer opbergt. Viezigheid kunt u het beste met lauw water van het doek poetsen (geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken). Let ook op met vogelpoep, zonnebrand en DEET: dit tast snel de coating van uw tent aan, dus poets dit zo snel van uw tentdoek af met wat water. Opbergen van de tent kan het beste in een droge ruimte (geen kelder).

Afhankelijk van hoe intensief de tent gebruikt wordt, de blootstelling aan UV en hoe de tent is opgeborgen zal de levensduur van een polyester of nylon tent zo’n 20 tot 40 weken bedragen.

Exped heeft een uitgebreid filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd waar je allemaal op kunt letten om te checken of je tent klaar is voor een nieuwe fietsvakantie:

 

Opbergen/onderhoud van uw matje

In onderstaand filmpje van Thermarest worden wat tips gegeven voor een zo lang mogelijke levensduur van uw matje. Pas op met DEET, zonlicht en berg uw matje altijd op met het ventiel open.

 

Een handig filmpje van Exped met tips over het leeg laten lopen & opbergen van uw matje:


Verzorging van donzen slaapzak

Vraagt u zich af hoe u uw slaapzak het beste kunt opbergen als u weer thuis bent? Of hoe u uw slaapzak nu het makkelijkst in de compressiezak krijgt? Bekijk dan vooral onderstaand filmpje van Nordisk.