Fietsvervoer

Hieronder hebben we wat relevante info verzameld over het reizen met de fiets in combi met ander vervoer. Het is vaak lastiger dan men van tevoren inschat, alhoewel het erg afhankelijk is van het land waar u naar toe (of terug) reist. Ook staan er een aantal nuttige links in, bijvoorbeeld voor het uitzoeken van de combinatie trein/fiets. Nog meer info over het reizen met de fiets kunt u ook vinden op de website van Europafietsers.


Fietsbus

De fietsvakantiewinkel is nog steeds de enige plek waar u echt alle fietsbussen bij elkaar vindt. Een mooi helder overzicht met alle vertrekdata, tijden, prijzen etc. vindt u hier.

Wilt u met de bus en de fiets naar andere bestemmingen in Europa? Dan zou u ook eens kunnen kijken bij de Flixbus. Dat is een reguliere busmaatschappij vergelijkbaar met bijvoorbeeld Eurolines. Alleen kunnen hier doorgaans op een beperkt aantal lijnen fietsen (geen elektronische fietsen) mee. Meestal wordt de fiets dan achterop een fietsendrager vervoerd en er is dus een beperkt aantal plaatsen voor fietsen (meestal 2). Zo rijden er vanuit verschillende bestemmingen in Nederland (o.a. Utrecht en Nijmegen) meerdere malen per dag bussen naar Parijs. U kunt bij het zoeken op de betreffende website al ingeven dat u reist met een fiets, dan ziet u of er een bus, met de mogelijkheid om fietsen mee te nemen, gaat op het door u ingevoerde traject. Voor meer info zult u zich moeten wenden tot de maatschappij zelf.

 

Fietstrein

Binnen 24 uur komt u vanuit Europa bijna altijd thuis m.b.v. de trein. Het gemak waarmee dit gebeurt kan echter enorm variëren. Vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het meestal zeer goed te doen. Vanuit bijvoorbeeld Frankrijk is het vaak weer lastig. Voor informatie en boekingen adviseren wij contact op te nemen met de NS-international. Kijk ook eens op www.fiets-mee.nl.

Op de site van de Deutsche Bahn kunt u ook al veel zelf uitvogelen. Deze routeplanner werkt veelal internationaal. Handig is dat u een vinkje kunt zetten bij 'aansluitingen met beschikbare plaatsen voor fietsen tonen'. U krijgt dan alleen de treinen te zien waarin u ook daadwerkelijk uw fiets mee kunt nemen.
Sinds een paar jaar is het gelukkig wel makkelijker geworden om in Düsseldorf te geraken. Vanuit Arnhem gaat er élk uur een stoptrein waar de fiets in mee kan. Dat is ongeveer een uur sneller dan wanneer u via Venlo zou gaan. Vanaf Düsseldorf ligt dan heel Duitsland voor u open met de trein.

Vliegtuig

De combinatie Fiets en Vliegtuig is tegenwoordig heel gewoon. Dacht het grondpersoneel vroeger nog vaak: 'oh het is maar een fiets', daar komt tegenwoordig onoverkomelijke schade niet heel veel meer voor. Maatschappijen rekenen wel steeds meer voor een enkeltje fiets. Vliegt u buiten Europa sta dan niet te kijken van 100 euro per enkele reis.
Het is altijd aan te raden om op tijd op de luchthaven te zijn. Liever een bakje koffie extra dan enorme tijdsdruk met bijbehorende stress.
Op www.vliegennaar.nl/flight-alert kunt u opgeven waar u heen wilt en wat u er maximaal voor wilt betalen. U krijgt dan automatisch een mailtje als er een aanbieding is die binnen uw budget past. 
Een overzicht van vliegmaatschappijen met kosten voor het meenemen van uw fiets is te vinden op: www.skyscanner.de
Check altijd de voorwaarden van de maatschappij waarmee u vliegt, vliegtuigmaatschappijen kunnen streng zijn als u zich daar niet aan houdt. Een prijsvergelijker voor vervoer per bus, trein of vliegtuig van en naar diverse steden is bijvoorbeeld: https://www.omio.nl/

 

De flightbag

Voor het vervoer van al uw losse fietstassen is het raadzaam een flightbag mee te nemen. Die wegen niet al te veel. Hierin kunt u al uw fietstassen stoppen. De kans dat er dan één kwijtraakt is echt minimaal. Bovendien herkent u direct uw bagage als deze op de bagageband binnenkomt.

 

Minder vliegen

Wellicht het overwegen waard om helemaal niet of beperkt te gaan vliegen, tegenwoordig wel zo verantwoord gezien de belasting van het vliegverkeer op het milieu. Niet om u iets af te nemen, maar vaak is het dichtbij zo veel mooier dan velen denken of vermoeden.

Fiets in een doos vervoeren

Kijk bij boeking altijd op de site van de luchtvaartmaatschappij naar de voorwaarden voor het  meenemen van uw fiets. Wat zijn bijvoorbeeld de extra kosten en hoe mag de fiets vervoerd worden. Het is steeds vaker verplicht de fiets in een doos te vervoeren. Helaas zijn er geen fietshoezen meer te verkrijgen bij ons. Bij het bagagedepot in de kelder onder de centrale trap van Vertrekhal 1 en 2 (Schiphol) zijn fietsdozen te koop om de fiets mee te nemen op reis. Een doos kost rond de 25 euro. Meer info over de combi fiets en vliegtuig vindt op het forum van de wereldfietser, zie
https://forum.wereldfietser.nl/viewforum.php?f=26#start en 
https://www.dewijdewereld.net/reizen/fiets-vliegtuig.php en
https://www.vakantiefietser.nl/praktische-tips/fiets-inpakken-in-een-fietsdoos/

Zelf zoeken van een vlucht

Er zijn tegenwoordig tal van verzamelsites voor de diverse lowcost-airlines. We noemen er een paar. U kunt ze goed als zoekmachine gebruiken:
www.lowcostairlines.nl
www.tix.nl
www.cheaptickets.nl
www.vliegwinkel.nl 

 

Uw fiets los laten vervoeren

Het is vanuit veel plekken in Europa ook mogelijk uw fiets apart te laten vervoeren. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat uw reis terug naar huis in veel gevallen makkelijk zal worden. De kosten zijn meestal wat hoger. U moet rekenen op ruim honderd euro per fiets. Camino Fietstransport is hiervan de uitvoerende organisatie. Kijk ook eens bij Baggage.nl.

 

Auto

Uiteraard is het mogelijk om ook met uw fiets én auto op vakantie te gaan. De meeste automobilisten hebben hier meer kaas van gegeten dan wij. Kijk eens op het forum van de Wereldfietser voor meer info hierover.

 

Boot

Bent u van plan een deel van uw reis met een ferry/veerboot te gaan reizen, kijk dan eens op de site overtocht.nl. Hier vindt u een overzicht van ferry-tochten in Europa en Noord-Afrika. Ook hier geldt: kijk altijd naar de voorwaarden van de betreffende maatschappij voor het meenemen van uw fiets. Een overzicht van alle voetveren in Nederland vindt u op www.veerponten.nl.

 

Heeft u wellicht interessante aanvullende info of tips, dan houden we ons natuurlijk zeer aanbevolen. Samen weet je meer.

 

Deze artikelen zijn mogelijk interessant